Mijn winkelmand

/
/
/
Bed voor zware mensen / slapen met overgewicht

Bed voor zware mensen / slapen met overgewicht

Tot 120Kg kan je eenvoudig matrassen en bodems vinden in online shops of beddenzaken. Eens je meer weegt is het niet altijd duidelijk wat de beste opties zijn. Daarom geven we je toch graag wat advies mee.

De slaapproblemen bij zwaarlijvigheid

De meest voorkomende problemen zijn uiteraard kuilvorming in je matras en transpiratie. Uiteraard is het ook belangrijk dat je bed voldoende draagkracht heeft voor je gewicht.

Matrassen voor zware personen

We trappen hier zeker geen open deur in door te zeggen dat matrassen veel sneller verslijten als je bvb 180Kg weegt. De belasting van het materiaal is veel hoger dan bij een laag lichaamsgewicht, waardoor matrassen ook sneller kuilvorming gaan vertonen.

Als je in het verkoopadvies kan lezen dat een matras gemiddeld 10 jaar gebruikt kan worden, dan is dit berekend op een standaard lichaamsgewicht tot pakweg 90Kg.
Reken er dus maar op dat je als bvb 180Kg weegt, je matras al na 5 jaar vervangen mag worden.

De beste matrassen voor personen met overgewicht zijn pocketveren matrassen en koudschuim matrassen. Dat wil niet zeggen dat iedere pocket veer of koudschuim geschikt is.
Het aantal veren in een matras is niet bepalend voor de draagkracht. Omdat bij een matras met veel veren, de dikte van de veerdraad gemiddeld minder is (die veren zijn dus wat soepeler).

Kies niet voor pocket veren die op een rij staan, maar ga voor een opstelling waarin de veren in honingraat staan. Bij honingraat opstelling van de veren heb je met hetzelfde aantal veren een grotere dekking per oppervlak (vierkante meter). De geneste pocketveer die wij in diverse matrassen aanbieden is zulk een veer.

Kies bij koudschuim matrassen voor de matrassen met de hoogste densiteit als je overgewicht hebt. De densiteit herken je aan het HR-getal of SG-getal die bij matrassen in de technische fiche te vinden is.
Bij een HR-40 zit er bvb 40Kg koudschuim verwerkt in een m³ en de rest is zijn luchtbellen. Bij een HR-60 zit er 60Kg koudschuim verwerkt in diezelfde blok van 1mx1mx1m. Dat wil zeggen dat er in die laatste veel minder luchtbellen zitten. En laat het nu juist die luchtbellen zijn die door diffusie leeglopen en kuilvorming gaan veroorzaken. Allemaal heel technisch misschien, maar onthouden doe je best dat voor zware personen een matras met hoge densiteit gekozen moet worden om minder snel kuilvorming te krijgen. Bvb de matras Megapur Excellence
Hoge densiteit wil overigens niet zeggen “harde” matras. Want hogere densiteit staat bij koudschuim synoniem voor meer souplesse.

Omdat zwaarlijvigheid vaak gepaard gaat met transpiratie zijn latex matrassen af te raden. Ook Polyether (soms comfortschuim genoemd) zijn af te raden vanwege de snelle kuilvorming.

Bedbodems voor zware mensen

Het spreekt vanzelf dat je bedbodem voldoende sterk moet zijn om je gewicht te dragen.

Boxspring bodems zijn sterk af te raden als je zwaarlijvig bent

Ten eerst is er het transpiratie probleem. Boxspring bodems ademen niet goed omdat op de boxspringveren meestal een goedkope schuimlaag ligt die het transpiratievocht onvoldoende zal doorlaten. Je matras zal op een boxspringbodem dus sneller “nat” blijven en daardoor ook sneller verslijten.

Ten tweede is een boxspringbodem te soepel om je matras goed te ondersteunen. Of je nu kiest voor bonell veren boxspring of voor pocket veren boxspring, het zakt allemaal te veel in als je zwaarlijvig bent.
Boxsprings zijn goed als je een standaard lichaamsgewicht hebt omdat die extra laag veren je ook iets meer veerkracht geven en het comfort verhogen. Weeg je meer dan pakweg 130Kg dan zit je met een te zachte ondersteuning als je een boxspring gebruikt. Het zakt dan allemaal te ver en te diep in, waardoor je al snel in een kuil gaat liggen.

Lattenbodems zijn de beste optie, maar niet zomaar iedere lattenbodem.

De juiste lattenbodem is een lattenbodem waarbij de latten erg dicht op elkaar staan (dus geen grote open ruimtes), met degelijke rubbers en waar de draagkader van de lattenbodem voldoende sterk is.
Het aantal latten is uiteraard gemakkelijk te tellen. Maar de draagkader (waar de latten op liggen) moet ook voldoende druk aankunnen. Kies dus niet voor kaders met een kaderhoogte van minder dan 7cm. Boven de 7cm of meer is de juiste keuze. Kijk ook of je in de heupzone een meer stevige zone hebt. In de vorm van dubbele latten of kunststof latten.

Lattenbodems geven je matras een veel betere ondersteuning wanneer je lichaamsgewicht hoog is. Je zal veel minder snel kuilvorming krijgen dan bij een boxspring bodem.

Bedden voor zwaarlijvigen

Let er op dat je bed niet te laag is, want dan is het in- en uitstappen stappen moeilijk. Let er op dat de bedkader waarin je lattenbodem ligt voldoende stevig is.

Metalen bedden zijn uiteraard zeer geschikt voor personen die wat meer wegen. Metaal is gewoon uitermate sterk.
Bijna al onze metalen bedden kunnen aangepast worden voor een hoog lichaamsgewicht. Meestal lossen we dit op door enkel extra draagbalken in de bedstructuur te leggen.
Mocht je overwegen om een metalen bed bij ons te kopen en je weegt wat meer dan het gemiddelde, laat het ons dan weten en we geven u graag advies.

Het is niet omdat u veel weegt, dat u niet mag genieten van een mooi bed om in te slapen. We wensen u alvast een goede nachtrust!

Genk bed : draagkracht 500 Kg

Genk 100x200cm in 32 Brons/Zwart patina